Frontpage zomer

SLWaldroute Loermecketurm sabrinity.com 683x1024

Bezienswaardigheden en attracties

Sauerland heeft vele bezienswaardigheden die je natuurlijk allemaal wilt zien als je in Sauerland bent. We hebben er een aantal op een rijtje gezet om je op gang te helpen en een idee te geven wat er allemaal te zien en beleven is.

Rothaargebergte
Killianstollen Marsberg
Bruchhauser Steine
Attahöhle
Natuurpark Homert
Sauerländer Kleinbahn
Landschafts Information Zentrum Möhnesee
Dampf Land Leute Museum Eslohe

Rothaargebergte
Dit gebergte loopt dwars door Sauerland en vormt een woeste en ruige as met bergtoppen van 600 tot 840 m hoog. De beroemde wandelroute, de Rothaarsteig, loopt van Brilon naar Winterbergs Kahler Asten en dan naar Dillenburg.

Lees meer informatie over de wandelroute Rothaarsteig.

Killianstollen Marsberg
Wil je weten hoe het er vroeger aan toe ging in een Duitse mijn? Breng dan een bezoek aan de Killianstollen. De Killianstollen is een voormalige kopermijn die in gebruik was van midden 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Je gaat met een echte mijnkar door de 2,5 km lange mijngang. Ook voor kinderen is het heel erg leuk. Openingstijden: van april tot en met oktober van 14.00 – 17.00.

Besucherwerk Killianstollen, Lillers-Straße 8, 34431 Marsberg. Tel: + 49 (0)2992 6021
Klik hier voor meer informatie over Kilianstollen.

Bruchhauser Steine
De Bruchhauser Steine liggen in het noordelijk gedeelte van het Rothaargebergte op de noordwestelijke vleugel van de Istenberg die 728 m hoog is en bij Bruchhausen ligt. Het is zeer hard lavagesteente en het ziet eruit als willekeurig neergegooide rotsen. Van veraf kun je deze vier prachtige rotsformaties al zien liggen. Tegenwoordig is het een natuurbeschermingsgebied en biedt het leefruimte aan zeldzame planten en dieren.

Attahöhle
Aan de rand van Attendorn ligt de Attahöhle. Een groot grottencomplex waar je de grootste verzameling stalagmieten, stalactieten, zuilenpartijen en geplooide rotssluiers vindt. Je kunt goed en gemakkelijk door het bijna twee kilometer lange grottencomplex Attahöhle heenlopen.

Klik hier voor meer informatie over de Attahöhle.

Arnsberger Wald
Het uitgestrekte natuurpark Arnsberger Wald ligt in het noordelijk gedeelte van Sauerland en begint direct ten zuiden van de Möhnesee. Ontdek het zeer gevarieerde landschap met bergen en dalen, meren en beekjes met de vele wandelroutes die er zijn. En heb je de uitzonderlijke populatie edelherten al gezien? Of de vele zwijnen die er zijn?

Klik hier voor meer informatie over de Arnsberger Wald.

Natuurpark Homert
Het natuurpark ligt in het noordwestelijk gedeelte van Sauerland en staat bekend om zijn steile klipwanden, bizarre rotsformaties en diverse grotten zoals bij Hemer en Balve. Verder zijn er grote stuwmeren zoals de Sorpesee. Het hoogste punt is de 656 m hoge Homert in het Ebbegebergte. In de winter kun je hier ook skiën.

Klik hier voor meer informatie over Natuurpark Homert.

Sauerländer Kleinbahn
Bekijk de mooi gerestaureerde historische treinstellen die door het landschap van het Elsetal tuffen en beleef het echte reisgevoel van vroeger met de stoomtrein.

Märkische Museums-Eisenbahn e.V., 58813 Plettenberg. Tel: (0700)- 553 46 22 46
Klik hier voor meer informatie over de Sauerländer Kleinbahn.

Landschafts Information Zentrum Möhnesee
Interessant bezoekerscentrum waar je alles kunt lezen en horen over de Möhnesee, haar dam en de verwoesting van deze dam door de geallieerden in 1943. Deze verwoesting leidde tot een grote vloedgolf die aan veel mensen het leven kostte. Openingstijden: dinsdag – vrijdag van 10.00 – 17.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen van 14.00 – 18.00 uur. Maandag gesloten.

Landschaftsinformationszentrum Wasser und Wald Möhnesee e.V., Brüninger Straße 2, 59519 Möhnesee. Tel: + 49 (0) 2924-84110
Klik hier voor meer informatie over het Landschaft Information Zentrum.

Dampf Land Leute Museum Eslohe
Oude stoommachines en krachtwerktuigen, ambachten van weleer, oude smidsen en landbouw, streek- en volkskunde op ruim 2000 m2 aan de Homertstrasse in Eslohe.Hiernaast zijn er diverse wisseltentoonstellingen, waterkrachtinstallaties, speelmogelijkheden voor de kinderen en een idyllisch openluchtterrein met historische gebouwen. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand kunnen bezoekers met de historische stoomtrein van het museum een ritje maken. Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 - 17.00 uur, zondag 10.00-13.00 uur. Van 1 april tot 31 oktober tevens extra geopend op zondag van 10.00 – 16.00 uur.

Dampf Land Leute Museum, Homertstraße, 59889 Eslohe. Tel: + 49-2973-2455 of 800-220.
Klik hier voor meer informatie over het Dampf Land Leute Museum Eslohe.