Evenementen en feesten

outbox events evenementElk jaar vinden er vele (culturele) evenementen plaats. Ieder jaar vindt er bijna in elke gemeente in Sauerland wel een “Schützenfest” plaats, oftewel het schuttersfeest. Zo goed als elk dorp heeft wel een schutterijvereniging of broederschap. Carnaval is een erg geliefd volksfeest, maar dan wel in het katholieke gedeelte van Sauerland. Dit gaat altijd gepaard met grote optochten op zondag en maandag. Andere grote culturele evenementen zijn de “kunstzomer” in Arnsberg. Dit is een breed scala aan kunst variërend van podiumkunst tot beeldende kunst. Leuk om te bezoeken is het “Druggelter Kunststückchen”, het kleinste muziekfestival van Westfalen. Het “Sauerland Herfst” festival vindt op diverse plaatsen in de Hochsauerlandkreis plaats. Hiernaast zijn er altijd vele muziekfestivals. Elk jaar wordt op de burcht Altena het “Burgrock” gehouden. In Neheim vindt het andere bekende rockfestival “Under the Bridge” jaarlijks plaats.

 

Wormbacher Zomerconcerten
Winterberger Nightgroove – Het “Kneipenfestival
Warsteiner Internationale Montgolfiade
Stoomdagen in Dampf Land Leute Museum Eslohe
Schmallenberger Week: een feest voor iedereen
Reister Markt: grote diershow en kermis
Openluchttheater Herdringen
Openluchttheater Hallenberg
Festspiele Balver Höhle
FALKE Rothaarsteig-marathon
Elspe-festival, Karl-May-spelen
Balve Optimum

Wormbacher Zomerconcerten
De zomerconcerten van Wormbach vinden elk jaar plaats van eind juni tot eind augustus. Een prachtige harmonie van sopraan en orgel, viool en koor met vele werken van Händel, Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Schubert en Mendellsohn. Elke zondagavond vinden de concerten plaats om 20.00 uur in de Romaanse Kerk van Schmallenberg - Wormbach. Ulrich Schauerte heeft de leiding. De entree is gratis, er wordt alleen een vrijwillige gift gevraagd. De concerten duren in de regel een uur.
Data: (data 2021 volgen snel).

Klik hier voor meer informatie over Wormbacher Zomerconcerten.

Oktoberfest in Sauerland

Het Oktoberfest is een feest dat elk jaar plaatsvindt in München. Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen dit grootste volksfeest en bierfestival ter wereld.

De traditie wil dat het feest begint om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september. Het Oktoberfest eindigt normaal gezien op de eerste zondag van oktober. Het Oktoberfest kent een lange traditie. Al in 1810 werd het eerste Oktoberfest gehouden ter ere van de bruiloft van de kroonprins Lodewijk van Beieren en de prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. In het begin waren er alleen nog bier- en wijntenten. Later kwam hier een draaimolen en een paar andere kermisattracties bij. Nu is er een complete kermis bij op het Oktoberfest.

Ook in Sauerland vieren ze Oktoberfest op een uitbundige manier zoals ze dat in München doen. Dus met grote pullen bier, halve hanen, Lederhosen, de Dirndl en natuurlijk de echte Oktoberfestmuziek!

Kom op zaterdagavond 21 september naar de Sahnehang in Winterberg voor de Winterberg Wies’n. En zaterdagavond 12 oktober moet je in de Schlossberghalle in Eversberg zijn. En in het weekend van 25 oktober zijn er 2 uitbundige Oktoberfest avonden in de Brabander in Winterberg. Komen jullie ook? Vanwege Corona is het Oktoberfest dit jaar in 2020 afgelast, maar we verwachten dat in 2021 het heel goed ingehaald wordt!

Klik hier voor meer informatie over de Oktoberfeste in Sauerland.

Winterberger Nightgroove – Het “Kneipenfestival”
Je hoeft maar 1 keertje te betalen en dan mag jij lekker de volle nacht genieten van heel veel feest en muziek; van reggea tot rock, van stijlvolle nummers tot de laatste partyhits. Ben jij die echte nachtbraker? Dan mag jij in 2021 weer lekker los na een jaartje Coronapauze. Dan is dit jouw kans, beleef vele liveconcerten en party’s en ga van kroeg naar hippe club en danscene! De prijzen van de kaartjes variëren per concert maar je kunt uitgaan van prijzen tussen de €10,- en €15,- in de voorverkoop en aan de kassa rond de €20,- .

  • Nightgroove Bad Dürkheim za 10 april 2021: voor de 12e keer alweer; van Rhytmn 'n Blues, jaren '80, Boogie, Pop en Rock 'Roll. 
  • Nightgroove Wertheim za 10 april 2021: afwisselend liveprogramma leuke lichtshow en Partyrock, Blues, 'Rhytm'n' Blues en Soul.
  • Nightgroove Coesfeld za 17 april 2021: de 15e muzieknacht alweer met veel Rock 'n Roll, Partyrock en jaren '80.
  • Nightgroove Landsberg za 10 april 2021: spetterend muziekfeest met Blues, Boogies, Soul tot Swing en Salsa.
  • Nightgroove Villingen za 24 april 2021: voor de 4e maal het Latijns-Amerikaanse Pop, Jazz, Blues, Soul, Rock 'n Rool en kunstachtergrond.
  • Nightgroove Bietigheim-Bissingen za 24 april 2021: gedempt licht, fonkelende spots, Pop, krachtige Beat, Soul en Rock 'n Roll. Kaarten verkrijgbaar bij onder andere Volksbank Bigge-Lenne eG, Niederlassung Winterberg en alle deelnemende banken.

Klik hier voor meer informatie over de Winterberger Nightgroove.

Warsteiner Internationale Montgolfiade
Een van de grootste evenementen op het gebied van de luchtballonnenvaart vindt elk jaar plaats in Warstein, het noorden van Sauerland. Het evenement duurt ruim een week en je kunt hier wel 1000 ballonvaarten bekijken van de meest uiteenlopende luchtballonnen. Bekijk de ballonnen eens van dichtbij, geniet van het parasailen, de verlichte luchtballonnen ’s avonds, het grote vuurwerk ter afsluiting en elke avond is er een groot feest met muziek. 's Ochtends om 06.30 en 's avonds om 17.30 is de grootschalige start van de ballonvaarten.
Data: vrijdag 3 september – zaterdag 11 september 2021

Klik hier voor meer informatie over Warsteiner Internationale Montgolfiade.

Ballonvaart Warsteiner Golfiade

Stoomdagen in Dampf Land Leute Museum Eslohe
Maak van dichtbij mee hoe oude locomotieven en stoommachines zich met veel gekreun, pijn en moeite in beweging zetten. Je kunt ook zelf een ritje over het uitgestrekte museumterrein maken in de eigen, oude stoomlocomotief uit 1898 over de spoorbaan van het museum.
Hiernaast kun je kennis maken met de andere bezienswaardigheden in het museum zoals de oude ambachten, landbouw, huisnijverheid tot aan de smid. En kom je met je eigen oldtimer? Dan krijg je gratis entree!
Openingstijden museum: woensdag t/m zaterdag van 14.00 – 17.00 uur, zondag 10.00 – 13.00 uur (1 nov – 31 maart), zondag 10.00 – 16.00 uur (1 april – 31 oktober).

Locatie: Museum Eslohe, Homertstraße 27, 59889 Eslohe
Data stoomdagen: zaterdag 5 juni en zondag 6 juni 2021 (waarschijnlijke planning)

Klik hier voor meer informatie over de Stoomdagen.

Schmallenberger Week: een feest voor iedereen
Elke dag zijn er minimaal 2 live-concerten en samen met de ADAC Oldtimer-Classis is dit een feest wat je niet mag missen. Er zijn tal van bijzondere activiteiten gedurende deze week. Bands afkomstig uit geheel Europa spelen in het centrum van Schmallenberg op de marktplaats. In het weekend op zaterdag en zondag is er een programma voor jong als oud en er zijn vele activiteiten in de geheel autovrije binnenstad. Hiernaast zijn op zondag alle winkels open.

Data: woensdag 25 augustus – zondag 29 augustus 2021 (data onder voorbehoud).

Klik hier voor meer informatie over de Schmallenberger Week.

Reister Markt: grote diershow en kermis
Jaarlijks wordt de Reister Markt gehouden in Reiste bij Eslohe. In 2021 is de markt van vrijdag 20 augustus tot en met zondag 22 augustus. Elk jaar rond de naamdag van de schutspatroon St. Bartholomeus wordt de Reister Markt gevierd. Het is al vele honderden jaren bekend (ruim 960 jaar) in de volkskunde en veehandel en een echt begrip! Het is de oudste en grootste dierententoonstelling én dierenkeuring van Sauerland. Bekijk hoe melkkoeien, paarden en kleinvee worden getoond en gekeurd. Breng een bezoek aan de grote kramenmarkt met de vele verkoopkraampjes en leef je lekker uit in de grote kermis voor jong en oud. De Reister Markt begint op vrijdag met het traditionele eten van de “runderworsten”, op zaterdag is er het keuren van de dieren en op zondagavond wordt er afgesloten met een groots vuurwerk. De kermis en verkoopkraampjes (ruim 140 stuks) zijn open op zaterdag en zondag.

Locatie: Reister Markt, Marktweg, 59889, Reiste (Eslohe) Tel: + 49-2973-81412
Data: vrijdag 20 augustus tot en met zondag 22 augustus 2021

Klik hier voor meer informatie over de Reister-Markt.

Openluchttheater Herdringen
Voorstellingen in Herdringen in het openluchttheater zijn elk jaar van juni tot september. Er is zowel een stuk voor de volwassenen als ook voor de kinderen en de hele familie. En je kunt nu opvoeringen in de winter bekijken. In 2021 is het eindelijk het stuk van "Der Räuber Hotzenplotz" te zien! Erg leuk voor de kinderen en de ouders. En tevens nieuw in 2021 is het stuk van "Nächster Halt Berlin", dit gaat over een meisje dat van het platteland naar het Berlijn van de jaren '80 vlucht. Veel voorstellingen zijn in het weekend.

RaeuberHotzenplotz2020web

Locatie: Freilichtbühne Herdringen e.V., Lohweg, 59757 Arnsberg-Herdringen. Tel: + 49-2932-39140

Klik hier voor meer informatie over het Openluchttheater Herdringen.

Openluchttheater Hallenberg
Voorstellingen in het openluchttheater van Hallenberg kun je elk jaar zien van eind mei tot september. In Hallenberg zijn er stukken voor zowel kinderen als voor volwassenen. De Passionskreur mitneuerRose 1ddcb9dfe85137ffdb78c6dfc2d55a5dakoestiek is uitstekend en er zijn ruim 1400 overdekte zitplaatsen. Parkeren kun je direct bij het openluchttheater. En in 2021 start de "Passion 2021", het leven en sterven én de boodschap van onzere heer Jezus Christus. De première en start van de Passion is op zondag 30 mei 2021 om 15.30 uur. Tot en met 4 september zijn er elke week gemiddeld 3 voorstellingen en 32 voorstellingen in totaal.

Locatie: Freilichtbühne Hallenberg e.V., Freilichtbühneweg 10, 59969 Hallenberg.  Tel: + 49-2984-513 of 8377

Klik hier voor meer informatie over het Openluchttheater Hallenberg.

Festspiele Balver Höhle
Groots festival en diverse evenementen met veel muziek en kunst welke jaarlijks worden gehouden in de Balver Höhle in Balve, dicht bij Sundern. Uniek is dat het festival plaats vindt in het grottencomplex van de grotten van Balver. Je kunt met 2000 mensen het festival bijwonen. De grotten geven het een zeer bijzondere beleving met lichteffecten en de uitstekende  akoestiek. De grotten zijn 600 m2 groot en gaan 40 m diep de grond in. Komend jaar in 2021 staan er weer vele leuke evenementen op het programma voor jou:

Night of the Music:                      vrijdag 18 juni en zaterdag 19 juni 2021 (aanvang 18.00 uur) - locatie Balver Höhle
German Kult Rock:                     zaterdag 14 augustus 2021- locatie Balver Höhle 
Versengold Tour 2021:           vrijdag 24 september 2021 - locatie Balver Höhle

Klik hier voor meer informatie over de Festspiele Balver Höhle.

FALKE Rothaarsteig-marathon
Zowel sportief als landschappelijk een hoogtepunt en een aantrekkelijke ervaring die je beslist eens gedaan moet hebben. De FALKE-Rothaarsteig-marathon vindt al voor de 18e maal dit jaar plaats in Fleckenberg bij Schmallenberg. Doe een halve of een hele marathon en ga over de zogeheten “Weg van de Zintuigen”. Je start in Fleckenberg en dan gaat het over de toppen van het Rothaargebergte omhoog naar de Rijn-Weser toren. Vervolgens over de dalvariant van het Hochsauerland van de Rothaarsteig terug, en dan via Latrop naar de finish in Fleckenberg. Je loopt 21,1 km of 42,2 km voornamelijk via paden in het bos en je bereikt een hoogteverschil van 425 of 838 meter.

Datum: zaterdag 16 oktober 2021 (meld je nu al aan)!

Klik hier voor meer informatie over de FALKE Rothaarsteig-marathon: 

Elspe-festival, Karl-May-spelen
Elk jaar wordt in Elspe het jaarlijkse Elspe-festival gehouden, de Karl-May-spelen. Het is een boeiende en spannende opvoering van de verhalen van Karl May, de beroemde geestelijk vader van Winnetou. Toneelspelers, paarden, stuntlieden, stoomtreinen en vele technische effecten maken onderdeel uit van deze spannende stukken die worden gedaan op een 100 meter breed podium midden in de natuur. De akoestiek is uitstekend en je hebt het gevoel dat je midden in de uitvoering zit. De plaatsen zijn overdekt, dus een regenbui is geen probleem. Parkeren kan naast het terrein.

Locatie: Elspe-festival, Zur Naturbühne 1, 57368 Lennestadt-Elspe. Tel: + 49-2721-94440
Datum: zaterdag 26 juni - zondag 5 september 2021

Klik hier voor meer informatie over de Karl-May-spelen, Elspe-festival.

Balve Optimum
Jaarlijks vindt in Balve bij de Sorpesee het internationale toernooi voor dressuurpaarden en springpaarden plaats. Decor is het mooie slot Wocklum. De wereldtop komt samen in dit 7e3e77eaabe3a8aeb15b7af6a68b20664-daagse evenement en maakt onderling uit wie de beste is. Het Balve Optimum bij het slot Wocklum is één van de meest traditierijke paardensportevenementen van Europa. Het Balve Optimum is het grootste en meest gerenommeerde sportevenement van de regio Südwestfalen.

Datum: donderdag 3 juni - zondag 6 juni 2021

Klik hier voor meer informatie over Balve Optimum.

Kerstmarkt in Oversum Winterberg
Met de kerstmarkt in Winterberg wordt traditioneel elk jaar het seizoen geopend. De Advent en de Kerstmis zijn nu echt begonnen! Meer dan 40 exposanten staan hier om aan jou hun seizoensdecoraties, handwerken, juwelen, kleding en regionale gerechten te presenteren. Dit gebeurt op meer dan 600 m2 oppervlakte in totaal. En voor de kleintjes is er een leuke Craft Corner ingericht. Dit jaar 2020 is het vanwege Corona niet doorgegaan, maar kom jij ook volgend jaar?weihnachtsmarkt winterberg 600x350 fadf8580

Locatie: Congress Centrum Oversum, Am Kurpark 6, 59955 Winterberg.
Data: zaterdag 6 november en zondag 7 november 2020 van 11.00 tot 18.00 uur (onder voorbehoud)

Kerstmarkt in Niedersfeld
Voor de 21e keer alweer nodigt Niedersfeld jou uit op haar Kerstmarkt voor de 1e Advent. Rond de 50 exposanten staan klaar in de sfeervol en warm ingerichte dorpshal om jou te verwelkomen. De ervaring leert dat gasten van dichtbij en van ver elk jaar erg tevreden zijn met hun bezoek en dan ook elk jaar weer terugkeren! Op zondag is er Kerstmisconcert. De kosten zijn € 0,50 per persoon.

Locatie: Dorfhalle Niedersfeld, An der Hille 6. Buslinie S40 & S30, Halte Steinkamp, Niedersfeld. 
Data: zaterdag 27 november en zondag 28 november 2021 (onder voorbehoud)

Klik hier voor meer informatie over de Kerstmarkt in Niedersfeld.

Wintermarkt in Winterberg
Het is alweer de 3e keer dat het gezellige "Winterberger Winterdorf" wordt opgezet. Oftewel de Wintermarkt in Winterberg die van vrijdag 10 december tot zondag 3 januari plaats vindt. Lekker kuieren en slenteren langs de vele kraampjes en gezellige hutten in het Winterdorp, ontdek de leuke geschenken, probeer de regionale gerechten en beleef de wonderbare winteratmosfeer. Het Winterdorp met haar gezellige hutten, mooie schaatsbaan en diverse concerten wacht op jou! Dit jaar zal vanwege Corona het waarschijnlijk niet doorgaan, maar in 2021 is er zeker weer een wintermarkt voor jou.  

Locatie: Marktplaats Winterberg, centrum Winterberg.  
Data: vrijdag 10 december 2021 tot en met zondag 3 januari 2021

Oud en Nieuw nachtskiën in Winterberg - Neuastenberg                                                                                                   Het skidorp Neuastenberg is het enige grote skigebied in Sauerland waar je met Oud & Nieuw 's nachts kunt skiën. Je kunt vanaf 20.00 uur tot 24.00 uur heerlijk skiën op de goed en sfeervol verlichte pistes. Er zijn 8 skihellingen voor jou in totaal gereed. Lekker met de stoeltjeslift naar boven en zeker de rodelbaan ook eens proberen deze avond. En daarna ga je lekker feesten in de feesthutten met geweldig uitzicht en genieten van het prachtige vuurwerk!

Locatie: Postwiesen-Skigebiet, Neuastenberger Straße 8. Neuastenberg. Tel: + 49 2981-2636.  
Datum: 31 december 2021 van 20.00 tot 24.00 uur

Klik hier voor meer informatie over het nachtskiën in Neuastenberg.

Afdrukken E-mail

logo website ovaal

Contactgegevens

Roelof Kleinhof 15
Tilburg
Noord-Brabant
5026 DH
Nederland
0031 (0) 6 430 470 66
Kvk-nummer: 64612317
BTW-nummer: NL001939648B40