Frontpage zomer

Klimsport

Ondanks dat Sauerland geen hele hoge bergen heeft kun je uitstekend klimmen in Sauerland. De klimsport groeit sterk op het moment in Sauerland. Je kunt klimmen in voormalige steengroeves en op natuurlijke rotspartijen. Waar je tot voor kort nog niet mocht klimmen zijn de afgelopen jaren een aantal kleine klimgebieden ontwikkeld die nu wel zijn opengesteld. Wel zijn de regels voor klimmen aangescherpt om de natuur te beschermen. Let op de losse rots in klimgebieden die vooral vlak na de winter aanwezig is en als er veel neerslag is geweest. Sauerland heeft 14 klimgebieden waarvan het Hönnetal en de Bruchhauser Steine de meest belangrijke zijn. Je hebt 500 km aan klimroutes met een moeilijkheidsgraad variërend van 3 tot 10. Alle klimroutes zijn ruim voorzien van klimhaken en allemaal goed bereikbaar over korte voetpaden. Al het klimmen is kosteloos en je hebt geen klimticket nodig. Wil je actuele informatie over de huidige toestand van bestaande routes en de ontsluiting van nieuwe routes kijk dan op: Hochsauerlandafdeling van de Deutsche Alpenverein.

Ook op de website van Sauerland Kletterarena kun je veel goede en actuele informatie vinden. Goede klimmogelijkheden vind je in de (stilgelegde) steengroeves zoals Unterer Elberskamp, Lenneplatte, Borhauser, Wand & Steinschab, Scharpenbeul en Meisterstein. Een aantal kleinere, gedeeltelijk zeer oude, klimgebieden vind je bij Marsberg (oosten van Sauerland) en Alme (noordoosten van Sauerland) en bij Attendorn dat meer in het westen ligt. Dit zijn alle kalksteengebieden. Het klimgebied van Bad Berleburg in het zuiden van Sauerland bestaat uit bergkristal of kwarts. Er zijn de volgende klimgebieden in Sauerland:

 • Bestwig
 • Borghauser Wand bij Finnentrop
 • Bruchhauser Steine
 • De Unterer Elberskamp (veel steenslag) bij Finnentrop     
 • Fredlar bij Bad Berleburg
 • Hilleberg
 • Hillenberg bij Warstein
 • Hönnetal (tijdelijk gesloten) bij Iserlohn
 • Kapplerstein in Aue bij Bad Berleburg
 • Lenneplatte in Werdohl
 • Meisterstein bij Siedlinghausen/Winterberg
 • Scharpenbeul am Listersee
 • Steinschab bij Hallenberg
 • Steinkuhle in Neuastenberg/Winterberg
 • Neuastenberg

Hillenberg bij Warstein

Klimsport2De laatste jaren zijn er veel klim- en avonturenparken opgericht zoals Kletterpark Repetal, Hochseilgarten Aktiv, Hochseilgarten GbR en Seilgarten Eversberg. Ook erg leuk voor de kinderen.

Kletterpark Repetal
Kletterpark Repetal is één van de grootste en meest hoge bosklimgebieden van Duitsland. Hier vind je bijna 1,7 km klimpad op 4 verschillende niveaus. Tot wel 25 meter hoogte kun je de bomen in klimmen. Of toch maar lekker de normale klimwand op? Dit doe je alleen, in groepsverband of met hele bedrijf, alles is mogelijk. Je kunt hier rotsklimmen en er zijn 11 kabelbanen. Verder kun je boogschieten, bergfietsen leren, zijn er diverse afdalingen, een ruimte voor seminars en een restaurant.

Repetalpark, outdoor and adventurepark, Repetalstraße 437, 57439 Attendorn-Borghausen.
Klik hier voor meer informatie over Kletterpark Repetal.

Hochseilgarten Aktiv Küstelberg
Hier kun je klimmen en klauteren hoog boven de grond. Dit doe je onder andere in de mooie en historische steengroeve in Hallenberg in Hochsauerland. De wanden zijn 50 meter hoog en er zijn 12 allemaal verschillende klimroutes. Tevens is er een zeer uitgebreid programma met meer dan 20 actieve sporten. Van klimmen, boogschieten, Segwaytours, mountainbiken, zeilen, kegelbanen, quadrijden tot nachtwandelen. Na afloop lekker eten met een grillbuffet, barbecue of raclette. Het klimcentrum zelf is zeer uitdagend met 16 boomstammen die een lengte van 10 tot 20 meter hebben en op een gemiddelde hoogte van 10 meter liggen. Dit doe je individueel of met een groep. Het klimcentrum is één van de grootste en meest veilige van Duitsland. Naast zomeractiviteiten is er een uitgebreid wintersportprogramma met onder andere een skischool. De Hochseilgarten is het hele jaar open en bij bijna elk weertype kun je klimmen. Iedereen is welkom, mits je minimaal 1,50 meter lang bent. Verder is een veiligheidsharnas verplicht.Openingstijden individueel: woensdag en zondag vanaf 14.00 uur, zaterdag vanaf 11 uur. Aanmelden van te voren is aanbevolen. Andere dagen en groepen op aanvraag.

Hochseilgarten Küstelberg, Am Skilift Schlossberg, 59964 Medebach-Küstelberg.
Klik hier voor meer informatie over Hochseilgarten Küstelberg.

Kapplerstein in Aue bij Bad Berleburg
Sinds 2009 kun je deze wel 20 meter hoge Porphyrwand beklimmen. In totaal vind je rond de 40 klimroutes die een moeilijkheidsgraad tussen de 3 en de 8 hebben. Het zwaartepunt ligt bij moeilijkheidsgraad 5. Vanwege de grote afwisseling in klimroutes is het gebied bij vele klimmers zeer geliefd. Alles is individueel of in groepsverband.

Klettergebiet Kapplerstein, Kappelstraße 10, 57319, Bad Berleburg, Sauerland.
Klik hier voor meer informatie over Klettergebiet Kapplerstein.

Seilgarten Eversberg
Modern centrum, ook geschikt voor gehandicapten, waar je vele attractieve en afwisselende sporten kunt beoefenen. Klimmen doe je op de klimwand van 10 meter hoog en op de hoge touwbrug met vele elementen die ook 10 meter hoog is. Verder kun je mountainbiken, hangbruglopen en vele andere zaken volgens een pedagogisch uitgangspunt. Alles is individueel of in groepsverband.

Matthias-Claudias-Haus Eversberg, Ferien und Tagungsstätten GmbH der Diakonie, Matthias-Claudias-Weg 1, 59872 Meschede-Eversberg. Tel: + 49 291-5499-0.
Klik hier voor meer informatie over Seilgarten Eversberg.

Link naar Europees Klimgenootschap: www.erca.cc