Frontpage zomer

Lekker wandelen in  Sauerland en ontdek de prachtige Sauerlandse Wandeldorpen!

Rinsleyfelsen Saalhausen Sauerland Wanderdörfer KP Kappest 640x427Mooie en verre uitzichten, volle en diepe bossen, zacht glooiende bergen en diepe dalen. Wandel via de vele wandelpaden langs de typisch romantische Sauerlandse vakwerkdorpjes.  Maak kennis met de hartelijke  gastheren, de goede service en zie wat voor waardevolle wandelbestemmingen het zijn, wandelen in de koningsklasse van Duitsland!

Sauerland is een echte topbestemming om te wandelen met meer dan 280 stadjes en dorpjes die allemaal een uitstekende infrastructuur hebben met goede wandelpaden, een kwalitatief goed aanbod van accommodaties en een hele goede service en informatievoorziening.  

 

 

Geschiedenis en meer informatie Sauerland - Wandeldorpen
De Sauerland - Wandeldorpen waren in 2014 samen de eerste wandelregio die het certificaat "Kwaliteitsregio Wandelbaar Duitsland" kreeg. Deze Wandeldorpen zijn dan ook het visitekaartje van de wandelwereld van Sauerland. In en rondom plaatsjes als Altastenberg, Brilon, de Diemelsee, Lennestadt, Kirchhundem, Medebach, Olsberg, Schmallenberg, Eslohe, Willingen, Winterberg en Hallenberg vind je vele belevenisvole wandelroutes. Ben je een ambitieuze sporter, een natuurliefhebber of heb je een gezin met kinderen? Deze wandelroutes zijn allemaal geschikt voor jou!

De Sauerland Wandeldorpen hebben een zeer groot netwerk van gecertificeerde wandelwegen. Tot de bekendste wandelroutes horen de Rothaarsteig, de Sauerland-Höhenflug en de Sauerland-Waldroute. Andere geliefde lange-afstandswandelroutes zijn: Briloner KammwegDiemelsteigHochsauerland KammwegMedebacher BergwegKneipp WanderWeg OlsbergUplandsteigVeischeder Sonnenpfad en de Winterberger Hochtour

Hiernaast zijn er nog vele leuke andere wandelroutes die gecertificeerd zijn en die een dag of een halve dag duren.

De accommodatieverschaffers en de gastheren van de Sauerland - Wandeldorpen hebben zich speciaal gericht op de behoeftes van de wandelaar. Boek hier je wandeling met een gids en huur een goede wandeluitrusting. En je kunt hier ook terecht voor een ruim voorzien en stevig wandelaarsontbijt en lunchpakketten. of Je kunt hier wandelingen met een gids boeken,. Voor goed advies kun je terecht bij de wandelspecialisten in de VVV's. Zij hebben altijd  speciale tips en aanwijzingen voor jou.    

 

Logo Qualitätsregion Wanderbares Deutschland

Dus wil je verwend worden? Ga dan naar Sauerland toe met het afwisselende en zacht glooiende landschap.  Geniet van de oprechte gastvrijheid en ervaar de prachtige natuur via de vele perfect gemarkeerde en bewegwijzerde paden. 

De bekendste wandelroute van het Sauerland is de 154 km lange Rothaarsteig. Deze door de Duitse wandelvereniging gecertificeerde "Weg van de zintuigen", loopt van Brilon door het Sauerland, het Siegerland en Wittgenstein en verder door het Lahn-Dill-Bergland en het Westerwald naar Dillenburg in Hessen.

De 250 kilometer lange Sauerlandse hooggelegen vlucht,  tevens gecertificeerd, doorkruist het Sauerland in west-oostelijke richting vanaf de startpunten in Altena en Meinerzhagen naar Korbach. Onder het motto "Alleen vliegen is mooier" neemt hij jou als wandelaar mee naar de bergkammen van het Ebbegebirge, Homert, Hunau en Rothaargebergte. Onderweg gaat het over vier achthonderd toppen, van waaruit je kunt genieten van adembenemende uitzichten.

De Sauerlandse bosroute is "betoverend mystiek". De 240 kilometer lange route loopt van Iserlohn naar Warstein en verder naar Marsberg. De hoogtepunten zijn Sorpesee en Möhnesee langs de route. Halverwege de route steken de wandelaars ook het natuurpark Arnsberger Wald over. De bijna mystieke bomen geven een idee van hoe de bossen in het Sauerland er eeuwen geleden uitzagen. Een populaire bestemming onderweg is de 35 meter hoge Lörmecke