Frontpage zomer

Natuurparken Sauerland

Om de natuur te beschermen en te behouden zijn er vele jaren geleden natuurparken opgericht in Sauerland. Dit zijn maar liefst vijf grote natuurparken: de Diemelsee, het Rothaargebergte, de Homert, het Ebbegebergte en het Arnsberger Wald. De oppervlakte van alle parken bij elkaar is 3500 km2. Je kunt in elk natuurpark gedetailleerde informatie krijgen in het informatiecentrum. Hier kun je wandel- en fietsroutes krijgen en meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van de natuurparken, het landschap, de bodem en flora en fauna.

Natuurpark Arnsberger Wald
Het natuurpark Arnsberger Wald ligt in het noordelijk gedeelte van Sauerland en is opgericht in 1961. De Möhnesee ligt in het noorden en de rivier de Ruhr ligt in het zuiden van het Arnsberger Wald. Ontdek het zeer gevarieerde landschap met bergen en dalen, meren en beekjes met de vele wandelroutes. Er zijn 16 wandelroutes en meer dan 650 km aan wandelroutes. En heb je de uitzonderlijke populatie edelherten al gezien? Of de vele zwijnen die er zijn? Voor kinderen ook zeer geschikt. Er zijn vele speelplaatsen en kleine dierentuinen waar je naast groot wild ook wasberen en lynxen kunt zien. Klik hier voor meer informatie over Arnsberger Wald en hier voor de kaart van Arnsberger Wald.

Natuurpark Diemelsee
Het natuurpark Diemelsee viert in 2015 haar 50 jarig-jubileum. Het hele jaar door kun dan je vele evenementen zien en bezoeken. De Diemelsee ligt in het oosten van Sauerland, 10 km ten noordoosten van Willingen. Het meer van de Diemelsee ligt in het midden van natuurpark Diemelsee en is een veel bezocht en geliefd stuwmeer waar het water van de Diemel, Itterbach en andere riviertjes samen komt. Hier kun je lekker watersporten, er zijn rondvaartboten, vele faciliteiten voor de kinderen en mooie stranden. Maar natuurpark Diemelsee heeft ook de hoogste berg van het Sauerland, diepe dalen en dichte bossen afgewisseld met weiden en velden die het beeld bepalen van natuurpark Diemelsee evenals de gemengde bossen en sparrenbossen, beekjes en hoge heide. Er lopen vele wandelroutes en fietsroutes door de Diemelsee.
Klik hier voor meer informatie over Diemelsee en hier voor een overzicht van evenementen 2015 Diemelsee.

Natuurpark Rothaargebergte
Kaart RothaargebergteHet Rothaargebergte loopt dwars door Sauerland en vormt een woeste en ruige as met bergtoppen van 600 tot 840 m hoog. De beroemde wandelroute, de Rothaarsteig, loopt van Brilon naar Winterbergs Kahler Asten en dan naar Dillenburg. Het hele park is 1355 km2 groot en heeft vele honderden kilometers wandelroutes met schitterende vergezichten en meer dan 200 rustplaatsen en barbecueplaatsen. Het is een dicht bebost gebied afgewisseld met vele beken zoals de Ruhr, Eder, Sieg, Lahn en Lenne die tevens prachtige uitzichtspunten hebben. Ook heb je vanuit de uitzichtstoren op de Kahler Asten een schitterend uitzicht net zoals de Rhein-Weser Turm bei Oberhundem en der Wilzenberg bij Grafschaft. De Rothaarkamm is de waterscheiding tussen de Rijn en Weser. Bezoek ook de vele burchten, kastelen, kloosters en kerken. Een van de meeste bekende is het klooster Grafschaft (1072) en het slot in Bad Berleburg en Bad Laasphe. En het Hochsauerland met alle skigebieden zoals Winterberg en Willingen is natuurlij het skiparadijs in Sauerland.
Klik hier voor meer informatie over het Rothaargebergte.

Natuurpark Homert
Het natuurpark Homert ligt in het noordwestelijk gedeelte van Sauerland en strekt zich uit over een oppervlakte van 550 km2 van het Lennedal. Zij staat bekend om haar steile klipwanden, bizarre rotsformaties en diverse grotten zoals bij Hemer en Balve. Verder zijn er grote stuwmeren zoals de Sorpesee. Het hoogste punt is de 656 m hoge Homert in het Ebbegebergte. In de winter kun je hier prima skiën. Het landschap is zeer afwisselend en bestaat uit bossen (56%), akkerland en weiden.
Klik hier voor meer informatie over Natuurpark Homert. 

Natuurpark Ebbegebergte
Kaart EggegegebergteHet natuurpark Ebbegebergte ligt in het zuidwestelijk gedeelte van Sauerland tussen Lüdenscheid en Siegen in. De totale oppervlakte is 780 km2 en het is opgericht in 1964. Het is een bebost middelgebergte met een hoogte van 200 m tot 663 m. Ten zuidoosten van het Ebbegebergte zelf ligt de Biggesee waar je heerlijk een dagje voor strand en watersport naar toe kunt. De beroemde Attahöhle liggen in het Ebbegebergte, net als vele kastelen en burchten zoals Billstein, Schnellenberg of Neuenhof. De 9 dammen die in het Ebbegebergte liggen zorgen niet alleen voor de waterverzorging, maar met de vele meertjes kun je hier lekker een dagje aan het water en strand genieten en ontspannen.
Klik hier voor meer informatie over het Eggegebergte.