Frontpage zomer

Overnachten

picture olsberg huisHappy Sauerland heeft een ruim en voordelig aanbod van luxe vakantiehuizen.

Klik hier voor een overzicht van alle vakantiehuizen.

In Sauerland is de prijs-kwaliteitverhouding van het overnachten bijzonder goed, evenals in veel andere streken van Duitsland. De prijzen liggen gemiddeld 20% lager dan bij ons. Het aanbod van overnachtingsmogelijkheden in Sauerland is groot. Je vindt er een grote middengroep van goede, degelijke (familie)hotels met een lange staat van dienst en die een goede keuken hebben, goede bedden en veel service en gastvrijheid bieden. Verder is er een groot aanbod van goede en betaalbare vakantiehuizen en prijstechnisch gunstige pensions. Ook kun je kiezen voor logeren bij de boer, zijn er diverse groeps- en jeugdverblijven, vakantieparken of toch maar kamperen deze keer?

Prijzen
Het prijsniveau hangt af van de mate van luxe, comfort en in welk type logies je verblijft. Het meest goedkoop slaap je in een pension of een vakantiehuis. Verblijf je een lang weekend of een week dan is de prijs vaak lager dan een prijs voor één nacht. Het hoogseizoen is in onze vakantieperiodes. In de winterperiode is het met name hoogseizoen in de skigebieden, dus de regio rondom Winterberg en Willingen. Veel hotels bieden tegenwoordig leuke en voordelige arrangementen aan. Je krijgt dan half-of volpension en soms mag je gebruik maken van de wellness of deelname aan excursies.

Toeristenbelasting
In de meeste plaatsen in Sauerland moet je bovenop de prijs van het overnachten toeristenbelasting betalen, oftewel kurtax. Dit ligt meestal tussen de €1,20 en €2,- per persoon per nacht. Vaak hoef je pas toeristenbelasting te betalen vanaf 15 jaar. Als je in een gebied verblijft waar je toeristenbelasting betaalt en je verblijfsaccommodatie is bij de “Sauerland Card” aangesloten dan krijg je deze “Sauerland Card”. Met deze kaart krijg je vele kortingen op entreebewijzen voor diverse attracties en zwembaden. Verder kun je kosteloos gebruik maken van bus- en treindiensten binnen Sauerland. Sommige plaatsen berekenen alleen van mei tot oktober toeristenbelasting.

Hotels
Er zijn veel goede middelgrote (familie)hotels met een goede keuken, goede bedden en een grote mate van gastvrijheid. Veel van deze hotels liggen in de regio rondom Winterberg en Willingen. Er zijn meer dan 1000 hotels in Sauerland, dus keuze genoeg. Kijk of je hotel een leuk en voordelig arrangement aanbiedt met half-of volpension en eventuele excursies en wellness. De prijzen van hotels zijn vaak per kamer en, tenzij anders aangegeven, inclusief ontbijt. Tegenwoordig is internettoegang vrijwel standaard en is het bij de meeste hotels standaard inbegrepen. De echt luxere hotels vind je vooral in een grote stad als Kassel, bij mondaine kuurplaatsen als Bad Wildungen en Bad Laasphe en bij golfterreinen zoals in de omgeving van Attendorn. Verder vind je ze in en rond Winterberg en Willingen. De hotelstandaard in het algemeen is hoog en ook in de meer afgelegen gebieden word je positief verrast. Zie je de benaming hotel-garni staan, dan betekent dit dat er geen restaurantfaciliteiten zijn, alleen mogelijkheden voor ontbijt.

Vakantiehuizen
In Sauerland, zoals in heel Duitsland kun je een groot en divers aanbod van vakantiehuizen vinden. Je kunt een groepswoning boeken van 15 of 20 personen als je met familie of vrienden gaat. Of een vakantiehuis voor minder personen kan natuurlijk ook. Verder zijn er veel “Ferienwohnungen”. Dit zijn appartementen in een groter huis. Je kunt een vakantiehuis huren voor een week, midweek of weekend. Ook zijn er steeds meer vakantiehuizen die je voor 1 of 2 nachten kunt boeken en waar je op elke dag in de week kunt aankomen. De vakantiehuizen liggen verspreid over geheel Sauerland. In het hoogseizoen zijn de prijzen hoger en als je dichter in de buurt zit van Willingen en Winterberg dan zijn de prijzen ook hoger. Wil je liever naar een vakantiepark? Dat kan, er zijn diverse grote en kleine vakantieparken in Sauerland. Landal Green Parks bij Winterberg is een groot vakantiepark met meer dan 200 chalets en ook Center Parcs Hochsauerland bij Medebach is groot en heeft veel faciliteiten.

Bed & Bike
Wil je overnachten op een fietsvriendelijk logeeradres ga dan naar een hotel of gasthof die aangesloten is bij “Bed & Bike”. Je kunt ze herkennen aan het Bed & Bikelogo. Deze hoteliers en pensions hebben een kwalificatie van de “Allgemeine Deutsche Fahrradclub” (ADFC). De ADFC geeft een garantie dat er toegespitste service en kwaliteit is voor de fietsers waarbij ze de volgende punten garanderen: • Er is reparatiemateriaal voor de fietsen • De fietsen kunnen veilig worden gestald • Er is een droogmogelijkheid voor natte kleding • Je krijgt een uitgebreid fietsersontbijt geserveerd • Er is kaart- en routemateriaal aanwezig Per regio of fietsroute zijn er diverse aangesloten adressen. Klik hier voor meer informatie over Bed & Bike.

Wanderbares Deutschland
Een wandelvriendelijk logeeradres herken je aan het kwaliteitslabel van “Wanderbares Deutschland”. Wanderbares Deutschland controleert de logeeradressen op hun voorzieningen en service voor wandelaars. • Het logeeradres ligt in een wandelgebied met goed uitgepeilde routes • De eigenaren van de verblijfsaccommodaties hebben een goede kennis van het wandelgebied • Er is een (droog) ruimte aanwezig voor wandelschoenen en kleding • Een wandelapotheek voor blaren en andere typische wandelongemakken is aanwezig • Je krijgt elke morgen een speciaal voor wandelaars geschikt ontbijt, oftewel een koolhydraat- en vitaminerijk ontbijt • Lunchpakketten moeten beschikbaar zijn (eventueel tegen betaling) • Je moet de accommodatie ook voor één nacht kunnen boeken • De organisatie van bagagetransport en vervoer naar een wandelroute is een pre, maar is geen garantie. Klik hier voor meer informatie over Wanderbares Deutschland.

Pensions
Als je overnacht in een Gasthof of Pension dan slaap je veelal in een kamer in een huis bij particulieren. Je hebt meer contact met de eigenaar die je veel kan vertellen over de omgeving en leuke tips kan geven. Je kunt kiezen uit een breed aanbod qua luxe en comfort. Er zijn eenvoudige pensions, maar ook zeer luxe pensions met veel comfort. De prijzen zijn vaak voordelig en liggen lager dan een overnachting in een hotel.

Aanbieders accommodaties divers 
Sauerlandbookings: Ook via Sauerlandbookings kun je een vakantiehuisje of appartement huren vaak tegen voordelige tarieven. De vakantiehuisjes bieden een goede uitvalsbasis voor vele activiteiten in het Sauerland. 

Logeren bij de boer
Het logeren bij de boer wordt steeds populairder in Sauerland en is belist erg leuk voor de kinderen om eens te doen. Je verblijft op een boerderij die paarden, vee of landbouw heeft wat echt een bijzondere ervaring is. Je kunt de dieren aaien en vaak mag je er op rijden. De accommodaties variëren van 3 sterren tot 5 sterren en meestal zijn het vakantiewoningen die op de boerderij liggen. Ook zijn er leuke thema’s voor senioren. Tegenwoordig zijn er al rond de 50 adressen in Sauerland waar je bij de boer kunt logeren en dit aantal neemt toe. Klik hier voor meer informatie over logeren bij de boer.

Wellness
Duitsland en Sauerland is een kuurland bij uitstek. In Sauerland zijn er diverse kuuroorden, geneeskrachtige plaatsen en diverse hotels en vakantiecentra die zich hebben gespecialiseerd in de wellness, de gezondheid en fitness van hun gasten. Er zijn diverse wellnessplaatsen zoals Bad Berleburg en Bad Kreuznach in Sauerland. Het begrip wellness zie je steeds meer in hotels, vakantiehuizen en pensions waar je wellnessvoorzieningen vind zoals een Finse sauna, jacuzzi of zwembad. Vaak kun je ook een schoonheidsbehandeling en complete lichaamsverzorging krijgen. Er zijn diverse wellnesshotels die zich helemaal hebben gespecialiseerd op de wellness en ook vakantiehuizen richten zich er steeds meer op.

Groeps- en jeugdverblijven
Sauerland had de primeur van de allereerste jeugdherberg van Duitsland die in de burcht van Altena was. In en rondom Sauerland kun je tegenwoordig in ongeveer 14 jeugdherbergen slapen. De ligging varieert van aan het water tot midden in het bos. De prijzen zijn laag en je overnacht al vanaf €15,- per persoon per nacht. Klik hier voor meer informatie over jeugdherberg.