Frontpage zomer

Verkeersinformatie en routes naar Sauerland

Met de auto
Vanuit Nederland gaan er diverse routes naar Sauerland. Via Arnhem of Venlo en dan door het Ruhrgebied kunt u Sauerland, Waldecker Land of Kassel-Land uitstekend bereiken. De afstanden zijn doenbaar, van Utrecht naar Winterberg is het 315 km en naar Kassel is het 365 km. Je kunt bij Dortmund over de A45 rijden naar Olpe en Siegen. Neem je de A46 dan ga je via wat kronkels via Arnsberg naar Meschede. Ga je naar Kassel dan volg je de A44. In Sauerland zelf zijn de meeste plaatsen te bereiken via B-wegen waar je iets meer tijd voor moet uittrekken. Tolwegen zijn er niet in Sauerland en files zijn er zelden. Er zijn alleen files wanneer er werkzaamheden worden uitgevoerd. Is er een ongeluk gebeurd dan wordt in Duitsland direct (een deel van) de snelweg afgesloten. Ga je naar het meer in het zuiden gelegen Bergisches Land en Siegen-Wittgenstein of reis je vanuit Maastricht of België dan is een zuidelijke route via Keulen korter. De afstand Brussel-Winterberg is 355 km en van Brussel naar Kassel is het 450 km. De Duitse snelwegen en B-wegen zijn van goede kwaliteit.

Met de bus
Busreizen naar Sauerland zijn met name interessant als u een complete busvakantie boekt. Dus met het vervoer, een accommodatie ter plaatse en een chauffeur en eventuele gids. Dit soort reizen kunt u bij een reisorganisatie boeken die hierin gespecialiseerd is zoals bijvoorbeeld De Jong Intra Reizen. De lijnbussen naar Sauerland brengen u maximaal in Keulen of Frankfurt.

Met de trein
Sauerland is prima te bereiken met de trein. Vanuit Amsterdam moet je tweemaal overstappen en dan ben je in Winterberg. Je reist dan via Utrecht en Arnhem. De reistijd vanuit Amsterdam bedraagt 5 tot 6 uur. Ga je naar Willingen dan moet je 3 maal overstappen. Voor meer informatie en het plannen van de reis kijk op www.nshispeed.nl.

Kom je vanuit Brussel dan moet je minimaal twee maal overstappen en ben je zeker 6 uur onderweg. Voor meer informatie en het plannen van de reis kijk op www.b-europe.com. De Duitse Spoorwegen, oftewel Deutsche Bahn hebben diverse interessante reisarrangementen en reisformules zoals het reizen met groepen of speciale weekendpassen. Kijk voor meer informatie op www.bahn.de.

Alternatieve routes
Zijn er vertragingen of files op de Autobahn dan kun je deze vermijden door een U-route te nemen. Deze U-routes kun je herkennen aan blauwe borden die langs de weg staan en waar een “U” (Umleitung), een pijl en een nummer op staat. Deze route leid je vaak naar de volgende op- en afrit. Als je de omleidingsroute langer wilt volgen, volg dan de even nummers van oost naar west (of west naar oost) en oneven nummers van noord naar zuid (of zuid naar noord).

Douane
De grenscontroleposten van de douane zijn tegenwoordig opgeheven tussen Duitsland en Nederland. Wel is men verplicht een identiteitskaart of paspoort bij zich te dragen. Het paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot het einde van het bezoek aan Duitsland. Ben je automobilist dan dien je daarnaast een kentekenbewijs, rijbewijs, WA-verzekering en een APK-keuringsbewijs te tonen indien je auto ouder is dan 3 jaar. Neem je een hond en kat mee dan dienen deze een Europees paspoort te hebben en een inentingsbewijs tegen rabiës. Het inentingsbewijs moet minimaal 30 dagen oud zijn en mag maximaal 12 maanden oud zijn. Verder is het verplicht dat bij je hond of kat een identificatiechip is aangebracht.

Milieuzones en milieustickers

 • Vele Duitse stadscentra zijn alleen met een milieusticker toegankelijk. Deze milieuzones worden met een sticker aangegeven en zijn bekend als “Umweltzones”. Zo heb je voor Dortmund, Düsseldorf, Oberhausen, Essen, Duisburg, Gelsenkirchen en Keulen bijvoorbeeld een Umweltsticker nodig.
 • Op de volgende website van de Duitse overheid vind je het overzicht van de meest actuele zones en plaatsen waar je een milieusticker voor nodig hebt: Actuele zones en plaatsen Milieusticker
 • Alle auto’s, bussen, vrachtwagens, campers moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Het is verplicht voor alle brandstofsoorten en ook voor electrische auto’s. Het is ook verplicht voor auto’s met een buitenlands kenteken. Motoren, bromfietsen en snorfietsen hebben geen milieusticker nodig.
 • Er zijn drie soorten milieustickers: een gele, een rode en een groene. Afhankelijk van de uitstoot van je auto krijg je een kleur toegekend. Een rode sticker is voor het meest vervuilende voertuig, dan volgt geel en groen is voor het meest schone voertuig. De toekenning gaat aan de hand van het kenteken.
 • In geen enkele milieuzone worden er nog auto’s met een rode sticker toegelaten. Aanvragen heeft dus geen zin meer. Verder zijn er veel steden waar je alleen nog terecht kunt met een groene sticker. Dit betekent dat een gele sticker ook binnen zekere tijd nergens meer wordt toegelaten.
 • Rijd je in een Umweltzone en heb je geen geldige Umweltsticker dan kun je een boete krijgen van €80,-.
 • Algemeen valt te zeggen dat als je een dieselvoertuig hebt van voor 2001 of eenbenzinevoertuigen van voor 1993 je niet meer wordt toegelaten in milieuzones.
 • De milieusticker kun je verkrijgen bij de ANWB-winkels, bij garages of keuringsstations in Duitsland of deze is online te bestellen bij Tüv Nederland via www.milieusticker.nl
 • Kosten variëren tussen de €5,- en €20,-
 • Klik hier voor meer informatie over de Duitse Autoclub ADAC.

Pechhulp

 • Heeft u pech langs de weg dan kunt u contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale. Tel: + 31-70 314 14 14
 • De ANWB geeft het advies voor een goede dekking in Sauerland: Wegenwacht Europa Service met Vervangende Auto Buitenland.

Tol

 • Op dit moment zijn de wegen nog vrij van tol voor toeristen. Er zijn plannen om vanaf 1 januari 2016 voor voertuigen met een buitenlands kenteken tol te gaan heffen.
 • Het vrachtverkeer moet tol betalen op snelwegen. Vanaf medio 2012 geldt dat ook op een aantal secundaire vierbaanswegen (Bundesstrassen). Dit is vooral in de deelstaten Hessen, Badem-Württemberg en Beieren. Met electronische kastjes wordt de tol geïnd.
 • Meer informatie betalen tol: www.toll-collect.de

Verkeersdrukte algemeen

 • Op de route naar Sauerland valt het met drukke snelwegen mee en zijn er weinig files. Het enige stuk met drukte is de route A1: Osnabrück – Bremen – Hamburg – Lübeck – Fehmarn, knelpunten bij Bremen en Hamburg.
 • In de zomerperiode zijn er meer drukke dagen. Een aanzienlijk gedeelte van al het vakantieverkeer in Duitsland is dan op doorreis naar Scandinavië. De andere kant op richting het zuiden is er ook veel verkeer dat naar het zuiden van Duitsland of Europa gaat. Al deze reizigers en automobilisten zorgen ervoor dat er files kunnen ontstaan van 50 kilometer of meer. Donderdag en zondag zijn de beste dagen om te reizen.
 • De piekuren wanneer het meeste verkeer op de weg is in Duitsland is:
 • Richting het zuiden: vrijdag van 13.00 – 20.00 uur en zaterdag van 09.00 – 15.00 uur.
 • Richting het noorden: vrijdag van 14.00 – 18.00 en zaterdag van 11.00 – 18.00 en zondag van 16.00 – 20.00 uur.

Verkeersdrukte winter
Wanneer het sneeuwt is in het weekend met name druk op de volgende trajecten richting de skigebieden in Sauerland:

 • B480 Brilon – Winterberg – Bad Berleburg
 • B251 Brilon – Willingen – Korbach
 • A445 Werl – Bestwig
 • A46Meschede – aansluiting met B7

Drukke dagen 2016/2017 richting de wintersportgebieden in Sauerland:

 • Zaterdag 24 december, za 31 december, za 28 januari, za 4 februari, za 11 februari, za 18 februari, za 25 februari (carnaval, zeer druk).

Drukke dagen 2016/2017 vanuit de wintersportgebieden in Sauerland:

 • Zaterdag 31 december, za 7 januari, za 4 februari, za 11 februari, za 18 februari, za 4 maart (carnaval, zeer druk).

Ben je gebonden aan deze dagen dan kun je de drukte nog enigszins mijden door buiten de spitsuren te rijden. De piekuren zijn:

 • Richting wintersportgebieden: vrijdag van 13.00 tot 20.00 en zaterdag van 09.00 – 15.00 uur. Vanuit wintersportgebieden: zaterdag van 11.00 – 18.00 uur en zondag van 16.00 -20.00 uur.